Taidekuuri Ruoholahden leikkipuistossa -
Superkaupunki Ihmemaassa Ruoholahden lastenkirjastossa 16.3. – 13.5. 2012    


Superkaupunki Ihmemaassa, lasten tekemät tornitalot Ruoholahden lastenkirjaston ikkunassa


Superkaupunki Ihmemaassa työpajan työntouhua

Superkaupunki Ihmemaassa työpajassa liimattiin silkkipaperista ikkunat.

" Valmis! Valo tulee hienosti silkkipaperin läpi "

Superkaupunki Ihmemaassa prototyyppien mallausta työhuoneella ennen työpajajakson alkamista.

Kulttuuriyhdistys Lila ry:n Taidekuuri-yhteisötaidehanke kiertää Helsingin leikkipuistoja ja kirjastoja.
Tällä kertaa Taidekuuri on vieraillut Ruoholahden leikkipuistossa, jossa järjestetyissä kuvataidetyöpajoissa lapset ovat taiteilleet Ruoholahden lasten kirjastoon värikkäitä ja mielikuvituksellisia 1 – 2 metrin korkuisia torneja. Yhdessä kaikista torneista muodostuu Superkaupunki Ihmemaassa. Nimi on yhden työpajoihin osallistuneen lapsen idea.

Tornit on rakennettu elementtitalojen tapaan, kokoamalla lasten suunnittelemia kerroksia yhteen torneiksi.
Ensin lapset piirsivät kierrätyspahville itse suunnittelemansa ikkunoiden ääriviivat, joita pitkin ohjaajat leikkasivat pahvista ikkuna-aukot. Tämän jälkeen lapset saivat maalata ja kuvioida oman kerroksensa niin kuin itse halusivat. Viimeiseksi lapset valitsivat eriväristä silkkipapereista haluamansa värisen paperin peittämään ikkuna-aukkoja.
Jokainen torni on näin ollen omanlaisensa yksilöllinen ja värikäs, lasten toteuttamista kerroksista koottu yhteinen teos.

” Melkein kuin oikea talo!” yksi työpajoihin osallistunut lapsi.
” Missä tällainen superkaupunki voisi sijaita?” ohjaajat kysyivät.
” Ihmemaassa!” vastasi yksi lapsista.

Taidekuurin periaatteena on ollut, että kahden viikon non-stop työpajoissa annetaan kaikille leikkipuiston lapsille mahdollisuus taiteen tekemiseen yhteisellä teemalla. Jakson jälkeen näistä lasten taiteilemista työpajojen tuotoksista kootaan yhteinen teos lähikirjastoon ja näyttelyajan jälkeen lasten teokset palautetaan takaisin heille. Taidekuuri –hanke haluaa mahdollistaa lapsille onnistumisen ja osallisuuden kokemuksia taiteen keinoin. Kevään 2012 Taidekuuri-hanketta on rahoittanut Suomen kulttuurirahasto.

Taidekuurit toteuttavat kuva- ja yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi ja yhteisötaideohjaaja Tuija Salovaara, jotka ohjaavat työpajat sekä ideoivat teeman ja rakentavat yhteisen teoksen.

Kuvaaja: Tiina Hallakorpi