Lilan logo
Kulttuuriyhdistys Lila ry

Jakomäen taidekuuri     2016 - 2018
Cultural Association Lila

  TAIDE
  Northern Direction
  Kommentti
  Baltic Souvenirs


  TAIDETTA ARKEEN
  Taidekuuri
  Lila Dance & Company
  Kalasataman POIJU


  Historia
  Yhteystiedot
  Linkkejä


JAKOMÄEN JA MYLLYPURON TAIDEKUURI -alueelliset yhteisötaideprojektit

Jakomäen taidekuuri käynnistyi vuonna 2016 ja jatkui vuoden 2018 kevääseen. Projekti on tarjonnut taidelähtöistä toimintaa Jakomäen ja sen ympäristön asukkaille. Osallistuminen Taidekuurin työpajoihin ja tapahtumiin on maksutonta.

Keväällä 2018 projekti laajeni osittain Myllypuroon, missä alkoi Myllypuron taidekuuri. Projekti jatkuu vielä vuoden 2019 puolelle.

Työpajoja ja tapahtumia ovat ohjanneet ja koordinoineet kuva- ja yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi ja
tanssija-koreografi Pia Lindy ( ja pialindysblog.blogspot.fi). Pia siirtyi muihin tehtäviin kevään 2018 lopussa, ja syksyllä Myllypuron taidekuuria jatkavat kuva- ja yhteisötaiteilijat Tiina Hallakorpi ja Leenakaisu Hattunen, www.hattunen.net.

blogi: http://jakomaentaidekuuri.blogspot.fi
facebook: www.facebook.com/jakiksenjamyllypurontaidekuuri


JAKOMÄEN TAIDEKUURI 2018
Jakomäen kirjaston lukusalissa avattiin maaliskuussa näyttely Jakomäen parhaat sukat ja lapaset - ota näistä mallia!
Suunnittelija-taiteilijoina ovat toimineet Jakomäen leikkipuiston lapset jotka ovat osallistuneet taidekerho Sotkun taideprojektiin. Projektin idea ja nimi: Viivi. Lapsille järjestettiin myös näyttelyn avajaiset kirjaston kanssa. Teos jää siihen asti lukusaliin kunnes kirjasto tarvitsee näyttelytilaa muuhun tarkoitukseen, kirjaston henkilökunnan ja asiakkaiden toiveesta. Ohjaus ja ideointi, suunnittelu ja toteutus Tiina HallakorpiJakomäen taidekuuri -hankkeen taidekerho Sotkun puitteissa on järjestetty retkiä leikkipuisto Jakomäen lapsille. Olemme käyneet HAMissa Kusaman näyttelyssä, Ateneumissa Suomi 100 juhlavuoden näyttelyssä ja Helsinki Contemporary Galleriassa Maiju Salmenkiven näyttelyssä. Maaliskuussa 2018 teimme retken Taidehalliin katsomaan Markku Keräsen maalauksia. Lapsista maalaukset olivat hienoja. Vertauksia tehtiin "suureen pallomereen", huomioitiin se kuinka "pallot liikkuvat silmissä" ja käytiin tarkasti läpi teosten eri värejä "aika kirpakat värit". Mukana retkillä on ollut ohjaaja leikkipuistosta, tässä ihana Outi. Ohjaus Tiina HallakorpiJakomäen taidekuurin taidekerho Sotku leikkipuistossa on lopettanut tältä erää, mutta huhtikuussa järjestimme vielä lapsille vierailun Harjun nuorisotalon kuvataidepajaan. Ohjaus Anu Horttanainen/Harjun nuorisotalo.

Värilaukka on ollut leikkipuiston lapsille liikettä ja visuaalista ympäristöä yhdistävä työpaja Jakomäen koulun jumppasalissa. Viimeisellä kerralla Värilaukassa rakennettiin itse omia tiloja ja määriteltiin miten tilassa kuuluu liikkua. Ohjaus, ideointi ja toteutus Pia Lindy ja Tiina Hallakorpi

Sukelluksia liikkeeseen ja kuvaan -työpaja
siirtyi helmikuussa Myllypuron asukastalo Mylläriin. Teemoina oli mm. keveys ja paino. Teemoja lähestyttiin liikkeen ja kuvan keinoin. Ohjaajina toimivat Pia Lindy ja Tiina Hallakorpi. Nyt Myllärissä jatkuu Omakuvia liikkeessä, ohjaus Pia Lindy.


JAKOMÄEN TAIDEKUURI SYKSYLLÄ 2017

Taidekerho Sotku

Sotkussa saa sotkea! Sotkussa taiteillaan taiteilijatakeissa omilla paleteilla ja kokeillaan värien sotkemista. Mistä tulee vihreää? Mitä tapahtuu jos sekoittaa sinistä ja punaista? Sotkussa saa olla kokeellinen ja vapautuneesti luova annetun raamin sisällä.
Sotkussa on maalattu omakuvia, väärinpäin maalauksia ja talvisia maisemia. Suurimman osan syksystä on maalattu eri väriskaaloilla kaloja, joista on koottu Jakomäen kirjastoon yhteinen tilateos. Avajaiset kirjastossa 30.11. klo 14. Taiteilijat ovat paikalla.
Lisäksi on tehty taideretki katsomaan Maiju Salmenkiven Happy Garden -näyttelyä Helsinki Contemporaryyn.Taidekalapolku-tilateoksen hienot kalat ovat maalanneet taidekerho Sotkussa käyneet lapset. Sotku oli kokoontunut leikkipuisto Jakomäessä kaksi kertaa viikossa koko syksyn ajan. Teoksen nimi on lasten itse keksimä, ja se oli esillä Jakomäen kirjastossa. Ideointi, työpajojen ohjaus ja toteutus: kuva- ja yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi
Värilaukka

Tavoitteena on saada lapset liikkumaan luovassa ja ei-kilpailullisessa ympäristössä. Värilaukka on kuin leikki, jossa luomme uuden maailman käyttämällä värillisiä papereita, erilaisia tehtäviä, harjoitteita ja musiikkia. Värilaukassa yhdistyvät liike ja visuaaliset elementit.
Tänä syksynä Värilaukassa on fokus ollut kehon hahmottamisessa ja väreissä. Värilaukkaa on vedetty Jakomäen koulun jumppasalissa, joka on varattu leksun lapsille kerran viikossa.
Ideointi, suunnittelu ja ohjaus: tanssija-koreografi Pia Lindy ja kuva- ja yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi

   


Sukelluksia liikkeeseen ja kuvaan

on ollut aikuisille suunnattujen työpajojen sarja päiväkoti Kotilon tiloissa.
Syksyn ajan olemme sukeltaneet liikkeeseen ja kuvaan. Olemme zoomanneet liikettä ja kuvaa, tutkineet vuorovaikutusta, kohtaamista ja dialogia liikkeessä ja kuvallisen ilmaisun keinoin; vaikutusta ja lainausta, sommittelua sekä uppoutuneet musiikkiin ja ammentaneet siitä materiaalia niin liikkeeseen kuin kuvaankin. Liike on tukenut kuvallista ilmaisua ja toisinpäin.
Sukelluksia on ollut yhteinen prosessi ja matka niin osallistujille ja vetäjille, jotka ovat itse olleet mukana myös osallistujina. Ideointi, toteutus, ohjaus kuva- ja yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi ja tanssija-koreografi Pia Lindy

   


Keskusteluja Jakomäen kirjastossa - Keskustelua isoista aiheista

5.10.2017 Mitä luonto on antanut minulle?
Puheenvuoroja: valokuvajaaja Hanna Koikkalainen, kuvataiteilija Paula Tella, tanssija Elina Hauta-aho, joka esitti oman kommenttinsa esityksen muodossa.

26.10.2017 Mitä taide on antanut minulle?
Esityksellinen puheenvuoro tanssija Jonna Lehto, muut puheenvuorot Kalle Kivinen, Tuija Salovaara ja Tuisku Virolainen

7.12. 2017 Mitä yksinolo on antanut minulle?
Esityksellinen puheenvuoro Pia Lindy ja Annuska Dal Maso, muut puheenvuorot Tiina Hallakorpi, Martin Nyholm ja Ville Vieno

   
Kuvia Jonna Lehdon esityksellisestä puheenvuorosta 26.10. 2017. Mukana myös yllätysesiintyjä
Taidekuurin rahoitus

Rahoitus: 2018 Helsingin kaupunki / kulttuurilautakunta, TAIKE
2017 Helsingin kaupunki / kulttuurikeskus, Suomen kulttuurirahasto
2016 Helsingin kaupunki / kulttuurikeskus, TAIKE

Kulke            

Taike