Lilan logo
Kulttuuriyhdistys Lila ry

Kommentti III Helsinki   /   Koммeнтapий III Хeльcинки, 2013
In English

  TAIDE
  Northern Direction
  Kommentti
  Baltic Souvenirs


  TAIDETTA ARKEEN
  Taidekuuri
  Lila Dance & Company
  Kalasataman POIJU


  Historia
  Yhteystiedot
  Linkkejä







Näyttelyä tuki Suomen kulttuurirahasto


8.-26.5.2013 Galleria Huuto Jätkäsaari 2, Tyynenmerenkatu 6, Helsinki

Merkit II

Merkit II, Vladimir Zorin (Petroskoi)

Muovilevy, värillinen teippi
          Kommentoin teostani ”Merkit” Arabiassa (Kommentti II): "Nykyihmisen elämää on mahdotonta ajatella ilman satoja ja tuhansia merkkejä, jotka opastavat häntä urbaanin elämän tilassa. Tämä on kommentti paikasta, metropolista, jossa merkkien tiheys on korkeimmillaan."
          Tässä näyttelyssä kommentoin paikkaa ja tilaa: Täällä galleriassa merkit roikkuvat ilmavasti katosta.



Ikonit

Ikonit, Marja-Elina Uusitupa (Helsinki)

Ikonit laajempana käsitteenä. Ikoni pyhänä kuvana. Aikamme audiovisuaaliset laitteet ikoneina ja niiden ikonit.
Sisätila ja ulkotila, sisäinen tila ja ulkoinen tila.
          Hauki on mielen ja perinteemme ikoni. Hauki on seurannut KOMMENTTI I:stä lähtien taruhahmona Kommentti-taiteilijoiden teoksissa: Veikko Björkin Kunnianosoitus suurelle hauelle Tolstjakovossa, Venäjällä, vuonna 2011 ja Hauen jälki, Igor Monakhovin teos, vuonna 2012 Helsingin Arabianrannassa.
          Video Jätkäsaari L3 Busholmen (pituus 00:02:37) on kurkistus Lars Sonckin piirtämään kauniiseen makasiiniin ja sitä ympäröivään maisemaan. Jätkäsaari makasiineineen ja nostureineen on yksi Helsingin ikoneista.



Suomenlinna

Suomenlinna, Igor Monakhov (Petroskoi)

Kommentti II:n aikana viime kesänä teimme retken Suomenlinnaan. Kaikkialla liehui Suomen lippuja. Ne jäivät mieleeni, ja kommentoin teoksellani tätä.



Kansilasti

Kansilasti, Kirsti Rautasalo (Helsinki)

Kommentti II:n näyttelyssä kokosin kunnostetun ja henkiin herätetyn Bokvillanin huvilan puistoon juhlaliputuksen vanhoista kirjankansista. Sateisen näyttelyajan jälkeen kansia kuivatellessani niiden joukko alkoi muistuttaa Igor Monakhovin viimevuotista teosta Hauen jälki vedessä. Nyt näiden kahden teoksen ideat liittyvät yhteen. Veden äärellä, satamassa, menneestä syntyi Kansilasti.
          Tämä kansilasti ei ole taakka. Ajatukset ovat painavinakin ilmaa kevyempiä. Kannet ovat suojanneet kirjailijoiden ajatusten äärettömyyksiä ja arjen maailmoja. Ne muistuttavat niistä edelleen: unelmista ja eletystä, olleesta ja olevasta, joissa elämä kääntyilee moneen suuntaan – niin kuin hauen jälki vedessä. Se on kadonnut. Se ei ole kadonnut.



Kevätviserrys Galleria Huudon terassilla

Kevätviserrys, Veikko Björk ja Kaarina Ormio (Helsinki)

Rakennamme erikokoisia linnunpönttöjä Galleria Huudon terassille. Suurimman pöntön mitat ovat 210 cm x 90 cm x 90 cm. Sinne mahtuu pesimään laulaja Noora Hultin. Gallerian sisäpuolella sopraano Hultinin pesintäperformanssia voi seurata pienestä videokuvasta.
          Kevätviserrys on jatkoa Kaarina Ormion teokselle “Monumentti viiriäiskukolle” Kommentti I:ssä ja Veikko Björkin teokselle “Linnunpöntöt” Kommentti II:ssa.

Vieraileva lintu pöntössä, performanssi, sopraano Noora Hultin, kanttori ja hevimetallilaulaja
        Ti 14.5. klo 14-16
        Pe 17.5. klo 16-18
        Su 26.5. klo 14.30-16



Inside - Outside

Inside - Outside, Evgenia Terentieva (Petroskoi)

Valokuva
Teokseni kommentoi galleriatilan ikkunoita, niiden sisäpuolta ja ulkopuolta.



Tervetuloa! Dobró požálovat!

Tervetuloa! Dobró požálovat!, Tiina Hallakorpi (Helsinki)

Pöytä, tuolit, astiat, valokuva
          Teos käy vuoropuhelua Kaarina Ormion Monumentti viiriäiskukolle -teoksen (Kommentti I) ja oman teokseni Arabian aarrepelto (Kommentti II) kanssa. Kaarina pyysi Tolstjakovossa talon emännältä rikkimenneitä astioita, joista hän kokosi mosaiikkiteoksensa maahan. Minä taas pyysin Arabian tehtailta astioita, jotka "istutin" maahan. Nyt nostan astiat ylös pöydälle ja kutsun taiteilijat kahville.
          Hankkeen myötä olemme istuneet yhteisissä kahvipöydissä sekä Tolstjakovossa että Arabiassa. Nyt kokoonnumme täällä Huudossa ja seuraavaksi matkaamme Pietariin. Halusin mennä seinän läpi, rajan yli, Pietariin.



Varjo II

Varjo II, Victoria Zorina (Petroskoi)

Paperilautaset, teippi
          Pidän varjoa konkreettisen paikan parhaana kommenttina. Kommentoin omaa teostani ”Varjo" Arabiassa (Kommentti II). Puistoympäristössä valitsin muodoltaan mielenkiintoisen puun ja tein lakonisen, tyylitellyn siluetin valkoisesta narusta.
          Tässä galleriatilassa valitsin pylvään, jota kommentoin. Sen lisäksi kommentoin Tiina Hallakorven teosta Arabian aarrepelto.



Jälkikuva

Jälkikuva, Elina Autio (Helsinki)

Liityin matkaan kesällä 2012 (Kommentti II), jolloin kudoin miljöökokemuksiani maisemiksi koivujen runkoihin teoksessa Kesäkolmio. Puu eri olomuodoissaan ja merkityksissään kiinnosti muitakin ryhmän tekijöitä luoden yhteistä maaperää; vuorovaikutusta syntyi myös paikallisten asukkaiden ja muiden ohikulkijoiden kanssa.
          Jätkäsaaren urbaanissa sykkeessä ajatukseni kääntyivät nurin. Meri tuli liki, puut ovat mukana jälkikuvina, heijastuksina. Maisema muuttui kangastukseksi. Satama on siirtymätila.



Kotilo

Kotilon matka, tanssiperformanssi avajaisissa, Toni Keski-Liikala (Espoo)

”Kotilon matka” jatkaa viime kesänä alkanutta kotilo-teemaa. Kotilo pääsee viimekesäisen haaveilun ja unelmoinnin jälkeen valmistautumaan matkaan, sekä liikkeelle. Teoksessa kotilon on noudatettava erilaisia satamaohjeita ja sääntöjä, minkä jälkeen kotilon iso laiva lähtee liikkeelle seuraten hauen jälkiä.
          Kotilon matkaan liittyy surumielisyys: karu satama on täynnä jäähyväisiä. Lisäksi kotilon kokoiselle olennolle pitkä laivamatka vastaisi pelottavuudessaan ja mystisyydessään suunnilleen ihmisen avaruuslentoa.

Toni Keski-Liikala
+358(0)40-5759269
tantsutontsa@yahoo.com
www.tonikeskiliikala.fi